Tid for å så!

4 tips til mer levende jord

Plutselig har varmt vårvær smeltet all snøen på Dharma Mountain, og vi er igang med å forberede, så og plante i hagen vår. Dharma Mountain er permakultur-spire, og i kjøkkenhagen vår har vi flere bed etter permakulturprinsippet, kalt hugelkultur. Her sår vi en blanding av salat, squash, agurk, grønnkål, mangold, gresskar, erter og spiselige blomster og urter. Plassering og lysforhold har mye å si for hvor godt plantene trives, og selvfølgelig jordkvaliteten. Her får du fire tips til hvordan du kan bedre jordkvaliteten i bedene dine! 

1. Gi jorda mat 

Jorda er levende, og som alt levende trenger den næring. Nå om våren er det fint å starte med å fjerne ugress, og legge et lag kompost på toppen, gjerne blandet med godt nedbrutt ku- eller hestemøkk. Når det regner, vil næringsstoffene trekke ned i jorden. Det er også mange ting du kan gi til jorden i løpet av sesongen, som fungerer som mat:
• finmalte eggeskall
• råtne tomater og squash
• gullvann – urin blandet med vann i forholdet 1:10
• brenneslevann. Fyll en bøtte med brennesle og vann, og la den stå 2-4 uker, til den begynner å lukte. Du kan blande det i forholdet 1:10 med vann og bruke det som gjødsel.


2. Så ulike planter i samme bed

På Dharma Mountain blander vi flere planter i samme bed, for eksempel squash, grønnkål og salat med ringblomst, stemorsblomster og nasturtium. Dette er bra av mange grunner, for eksempel tiltrekker blomstene pollinerende insekter, som hjelper til med pollineringen av squash og agurk, og øker dermed avlingen. Hver plante har forskjellige ernæringsmessige behov og bidrar også til jordens helse. Salatavlingene liker litt skygge, som kan gis av squashbladene for eksempel, og tomater elsker å vokse sammen med basilikum.


3. Dekk jorda til 

I naturen kan du se at jorda ønsker å dekkes til. Åpen jord får snart et lag med ugress, dette er pionérplanter som ofte er medisinske. Dette virker som beskyttelse mot uttørking og tap av næring, og gir bedre levekår for viktige mikroorganismer. Derfor bør du dekke jorda til etter såing. Bruk det du har, det kan være løv, gressklipp, saueull, høy, to år gammel kompostert sagflis eller treflis. Laget bør være tykt nok til at du ikke kan se jorda under. Dette hjelper med å holde på fuktigheten, og gjør at jorda vil trenge mindre vanning gjennom vekstsesongen.  


4. Ta vare på jorden 

Jorden må vannes og næres gjennom hele sesongen. Behandle den som en levende skapning! Å tilføre hjemmelaget kompost eller hagegull, som vi kaller det, fullfører naturens syklus. Ved slutten av vekstsesongen lar vi plantene stå igjen for å visne og frigjøre næringsstoffene tilbake til jorden. Det gir også ly for små dyr å overvintre i det barske været.


Du er velkommen til å se deg rundt i hagen neste gang du kommer til Dharma Mountain!

Hva er permakultur? 

Permakultur er et helhetlig planleggingssystem som jobber med naturens prinsipper. Hovedmålet med permakultur er å skape stabile, produktive økosystemer som tar vare på mennesker, planeten og rettferdig deling, samtidig som man arbeider i harmoni med naturen. Det er 12 vakre prinsipper som er veiledere for å hjelpe oss med å oppnå dette. I permakultur ser vi på helheten der vi er og søker å gjøre det samme som naturen gjør.


Bli med på inspirerende langhelg:

Spiritual Activism – Engaging in the world with inner balance • 3. – 6. oktober, 2024 
Jonathan Weber & Jen McConachie. Les mer