Inner Joy stilleretreat med Vipassana meditasjon

En tidagers reise mot indre glede og sjelefred

Dharma Mountain på vinterstid gir en helt unik ramme for en stilleretreat. Snøen, stillheten og nattehimmelen omfavner oss, og inviterer oss til å gå inn i oss selv og finne stillhet og ro.
Disse ti dagene vil gi deg en grundig introduksjon og egen erfaring med meditasjon. Vipassana meditasjon er hovedingrediensen i retreaten, og meditasjonsteknikken blir introdusert og veiledet underveis.

I den nære og stille atmosfæren på Dharma Mountain kan meditasjon skje på en naturlig måte når vi gir det tid sammen i en gruppe over så mange dager. Det er en unik erfaring, som kan gi deg en dyp opplevelse av deg selv og gi innsikter som du kan ta med inn i livet ditt.

Retreaten er åpen for alle, men det anbefales å ha noe erfaring med meditasjon fra før.

Lurer du på om denne retreaten er noe for deg?


“It was my first silent retreat. I loved it!!! My whole body and mind became much softer. I felt that the whole arrangement was very human-friendly. I felt very safe and that you would be there for me if I needed help in some way.

Tidligere deltaker Inner Joy


Program

Retreaten starter med innsjekk lørdag 17. februar kl. 17:30 etterfulgt av middag kl 19:00, og avsluttes med lunsj kl 13:00 tirsdag 27. februar.
Vi går inn i full stillhet fra første morgen etter ankomst.

For de som ønsker det og trenger støtte underveis, vil det være muligheter for å dele om det du opplever. Det blir minst én delerunde i gruppen, og du kan også be om en individuell samtale med en av de som fasiliterer.
Retreaten vil foregå på engelsk med mulighet for oversettelse til norsk.

Dagsprogram*
07:30 – 08:30 Morgenmeditasjon
08:30 – 09:30 Frokost
10:30 – 13:00 Vipassana meditasjon med Vipassana walk
13:00 – 14:00 Lunsj
14:00 – 16:30 Tid til hvile, gå tur, behandlinger, tid fore kreativitet, individuelle samtaler og sauna (sauna noen dager).
16:30 – 17:30 Ettermiddagsmeditasjon (frivillig)
18:00 – 19:00 Vipassana meditasjon eller annen gruppe
19:00 – 20:00 Middag
20:00 – 21:00 Kveldsmeditasjon
*det kan skje endringer i programmet underveis.


Priser

Lørdag 17. februar – tirsdag 27. februar:

15.538,- for program, måltider og delt rom eller hems, i delt hytte
18.448,- for program, måltider og enkeltrom i delt hytte (med 1-2 andre)
Sett med håndklær/sengetøy kan leies for 250,- eller du kan ta med eget.


Hvis du har noen spørsmål, ta kontakt med oss på mail.
Om noe skulle skje og du må avbestille, les våre regler her.

Hva er vipassana meditasjon?

Vipassana er en meditasjonsteknikk som stammer fra Gautama Buddha mer enn 2500 år tilbake. Det er en svært enkel teknikk, hvor vi sitter i stillhet, slapper helt av i kroppen, og observerer pusten som kommer og går. Vi gjør ingenting for å aktivt påvirke eller forandre pusten. Samtidig tar vi en distanse til følelser, tanker og fysiske opplevelser, og bare observerer alt. På denne måten kan vi etterhvert oppleve å bli mer stille, avspente og tilstede. På Dharma Mountain har vi en myk og vennlig tilnærming til Vipassana, vi bringer ikke anstrengelse eller prestasjon inn i meditasjonspraksisen. Det handler ikke om å ha en «riktig» sittestilling. Du kan sitte i en vanlig stol om du vil. Det dreier seg ikke om å tvinge kroppen til å bli stille, eller å klare å stoppe tankene, men mer om å akseptere alt som «er», og gjennom å gi rom for alt som skjer i oss og rundt oss, kan vi finne en dypere avspenning og bare hvile i oss selv. Slik kan vi finne næring, fornyelse – og den gleden som kommer når vi bare er her og nå, uten noen ytre grunn.

Du trenger ingen tidligere erfaring med Vipassana for å delta. Teknikken vil bli introdusert og veiledet under retreaten.

Vipassana betyr å se tingene som de egentlig er.


Morgen – og ettermiddagsgrupper

Disse gruppene i programmet vil by på ulike muligheter for bevegelse, både myk strekking, enkel pust og bevegelse og aktive meditasjoner. Dette vil hjelpe oss til å forberede og støtte kroppen til å sitte i stillhet.

Det vil også bli tid til å gå turer, ta badstu (noen dager), og vi har ulike typer av behandlinger tilgjengelig. Vi vil tilrettelegge et rom for kreativitet, som å skrive eller tegne, hvor vi kan utforske hvordan det er å skape noe i stillheten.


Bli en del av stillheten

Å være på en stilleretreat på Dharma Mountain handler ikke bare om å praktisere en teknikk, men om en helhetlig opplevelse av stillhet og meditasjon. Det er et sted hvor det har blitt praktisert meditasjon og tilstedeværelse i mer enn 20 år, og alle som jobber her har meditasjon som en del av livene sine.


Naturen: Se deg selv – og melkeveien

Naturen rundt Dharma Mountain er en viktig del av opplevelsen av stedet, og lager en ramme som inviterer oss til å falle til ro. Det er helt spesielt på vinterstid, hvor snøen og nattehimmelen minner oss om å stoppe opp. Det er nesten ikke lysforurensning hos oss – så du kan oppleve å se melkeveien.


Tidligere deltakere på Inner Joy:

“Wonderful in all ways. The sessions, the food, the people working here, the nature.”

“It has been lifegiving and opening days for me. I feel well taken care of, good with all the structure, good with the pauses”

«It was magical. Very professional, I felt safe and taken care of. ”


Hvorfor ti dager?

Det er ingen regel at man trenger ti dager for å lære Vipassana og oppleve fordelene ved meditasjon. Meditasjon er en reise for livet, og vi er alle forskjellige. Men det tar tid å oppdage og få en dypere erfaring med meditasjon.

Vår erfaring er at de første to-tre dagene trengs for å lære teknikken, komme inn i praksisen og finne oss til rette på stedet. I løpet av de neste dagene blir vi mer kjent med oss selv, tankene våre, kroppsfornemmelser, følelser og tilstander. Det er forskjellig for hver av oss hvordan denne fasen er. For noen er det enkelt, og kanskje en lettelse å bare få være med seg selv, mens for andre kan det være utfordrende. Det er helt vanlig å oppleve rastløshet, motstand og ubehagelige følelser. Ved hjelp av tålmodighet og opplegget på retreaten inviteres alt til å komme opp, og også til å passere. Etter disse fordypende dagene, begynner ting å falle mer til ro – akkurat som sand i vann, som bruker tid på å synke til bunns. Vannet blir klarere. De fleste opplever mot slutten av retreaten at noe inni dem har sluppet – mer ro og aksept. Vi kan føle glede uten å gjøre noe spesielt for det eller uten at noe spesielt skjer, og kjenne at vi blir en del av stillheten. Tanker og utfordringer kan fortsatt være der, men vi får gradvis mer avstand til dem.

Ved å gi oss selv så mye som ti dager, vil stillheten bli mer integrert og det blir enklere å ta med kvaliteten av den inn i livene våre.


Meditasjon – på den naturlige måten

For oss er meditasjon ikke bare en teknikk, det er selve tilstedeværelsen og kontakten med en dyp hvile inne i oss selv, som vi alle har naturlig i oss. I et samfunn hvor oppmerksomheten vår hele tiden blir trukket ut og hvor fokuset er på å prestere, oppnå eller forbedre noe, har mange av oss mistet kontakten med denne naturlige roen i oss selv. Meditasjons-teknikkene hjelper oss og lar oss øve på å komme tilbake til den roen som alltid er der.


Kvaliteten og tilstedeværelsen som meditasjonsøvelsene gir oss, kan vi bringe inn i dagliglivet vårt, i alt vi gjør, og i møtene vi har med andre mennesker. Det er et hvilested i oss selv, hvor vi alltid kan finne ro og næring, uansett hva som skjer på utsiden.

“The whole art of the beautiful technique of Vipassana meditation is to come back to your breath. Be on guard, don’t get lost in your thoughts. Don’t disappear with them, bring yourself back into the moment, again and again, a million times. Just come back into your heart. Into your breath. Become aware of the sounds of nature around you, anything that is happening in the moment. Then you burn through every bond that holds you. Then peace will be there. Silence will be there. And in that silence, there is bliss. There is rest. There is consciousness. There is freedom. There is happiness.”

Vasant Swaha


7 ting du får mer av når du mediterer:

  1. Mer ro: Meditasjon aktiverer det parasympatiske nervesystemet. Når det skjer, synker hjerterytmen og blodtrykket, og pulsen blir roligere.
  2. Mindre stress: Meditasjon hemmer mengden av stresshormoner i kroppen og gjør den mer motstandsdyktig mot stress. Du blir bedre i stand til å takle hendelser og situasjoner i livet ditt. Meditasjon påvirker også stoffskiftet, som synker til et nivå som kan være lavere enn når du sover.
  3. Mer glede: Det er ingen tilfeldighet at vi kaller retreaten for “Inner Joy”. Meditasjon endrer balansen mellom signalstoffene i hjernen, slik at den utskiller større mengder av lykkehormonet dopamin. Dette gjør deg rett og slett gladere – uten noen form for ytre grunn. Meditasjon har også en positiv effekt på uro, angst og depresjon.
  4. Mer tilstedeværelse: Sansene dine skjerpes når du mediterer. Treningen i å være nærværende gjør at du langt bedre vil føle, smake og lukte verden rundt deg.
  5. Mer klarhet: Forskning viser at meditasjon gjør hjernen skarpere og bedre til å huske og lære. Fordi vi hele tiden bringer oppmerksomheten til her og nå, blir det enklere å se ting klarere – fordi vi skaper en distanse til tankene og følelsene våre.
  6. Mer kreativitet: Mange merker at de føler seg mer kreative og får gode ideer når de begynner med meditasjon. Det er flere grunner til det – både fordi den delen av hjernen som er ansvarlig for kreativitet blir aktivert, men også fordi du blir mer avspent og mindre selvkritisk.
  7. Mer energi: Meditasjon lader opp kroppen. Tankekaos og stress tærer på kreftene våre, og når vi slipper dette gir det ny energi. Vi lærer å lytte til kroppen og får økt bevissthet om eget energinivå.

(Ulike kilder)


Fasilitatorer

Prem Lee er udannet lege og har studert tradisjonell akupunktur. Hun har ledet grupper i selvutvikling og meditasjon i Norge og Brasil i over 15 år, og har bakgrunn fra Osho Risk Therapist Training. Prem Lee har en omsorgsfull og kjærlig tilstedeværelse.

Vimal er utdannet lege, og har praktisert meditasjon and selvutvikling i mer enn 20 år. Han har vært involvert i driften av Dharma Mountain siden 2006. Vimal bringer følsomhet og lekenhet inn i det å utforske seg selv.


Tidligere deltakere på Inner Joy:

«Just wanted to let you know that all in all it was an amazing experience, the surroundings and the different types of practices fit me very well :-)»

«A wonderful opportunity to break through old armour and stir up whatever needs to be stirred up for further healing and growth. It was a mirror for reflecting on my very own being.»

«Et spesielt magisk, veldig kraftig sted, den spesielle kjærligheten til moder natur.»

«Utrolig positivt at så mye av maten var hjemmelaget. Og den ble servert så delikat og lekkert. Smakte helt fortreffelig.»