Tid for wok!

Smakfull tofu med sprø, wokede grønnsaker er en populær rett på Dharma Mountain. Her får du oppskriften  – og kokkenes beste tips til den gode smaken og konsistensen. 


Hva er tofu? 
Tofu er en plantebasert mat-ingrediens laget av soyabønner. Det er en utmerket kilde til vegetabilsk protein og mineraler.

Wok er godt og sunt
Når grønnsakene wokes raskt på høy varme, forsegles overflaten, og både smak, konsistens, farge og næring bevares optimalt.


Kokkenes heteste tips til en smakfull tofu wok med sprø grønnsaker:

• Bruk tofu av god kvalitet, helst økologisk. Det gjør en forskjell.
• Marinér tofuen over natten, så den gode smaken får tid å trekke inn.

Woktips:
• Kutt alle grønnsakene på forhånd, i biter som er omtrent av samme størrelse og ikke for små (det er godt med biter som gir en ordentlig munnfull) og ha dem i boller ved siden av woken.

• Ha en skål med olje, en med vann og salt i nærheten når du woker. Ha litt olje i woken, og la den bli varm før du tilsetter grønnsaker. Hvis woken er for varm og grønnsakene begynner å brenne, hjelper det å tilsette litt vann for å avkjøle woken og dampe grønnsakene litt. Å tilsette salt mens du tilbereder dem, bidrar til smaken og hjelper grønnsakene med å frigjøre litt fuktighet også.

• Bruk så høy varme som mulig og start med de grønnsakene som tar lengst tid. Du kan også woke grønnsakene hver for seg, og ha dem tilbake i bollen før du har i den neste. Hold grønnsakene i bevegelse, så de ikke brenner og så varmen legger seg på alle sider.

• Ikke stek for lenge: det skal være sprøtt på innsiden. For noen av grønnsakene, som sukkererter, er det nok med 30-40 sekunder.

• Om du ikke har wokpanne, kan du også bruke en vanlig stekepanne. Ha så høy varme som mulig, og følg rådene ovenfor. Det blir godt uansett!


Oppskriften:

TOFU WOK med jasminris
4 porsjoner

500 g tofu, delt i middels store terninger
260 g gulrot
300 g brokkoli
80 g sukkererter
80 g løk
10 g fersk ingefær, skrelt og finhakket
10 g fersk rød chili, i tynne skiver med frø
15 g sitrongress, skjær av den harde delen og finhakk resten
3 g kaffirlime-blader – i tynne strimler
90 g rød paprika
90 g gul paprika
15 ml tamari eller soyasaus
10 ml søt chilisaus
15 ml sesamolje
30 g sesamfrø, ristet
en håndfull ferske korianderblader
30 g cashewnøtter (ristet og saltet type)

Olje til steking, solsikkeolje, eller annen nøytral olje som tåler høye temperaturer. Du kan også bruke ghee.


Woksaus:
30 ml sesamolje
30 ml søt chilisaus
½ ss tapioca eller potetmel, til jevning


Marinade:
150 ml vann
80 ml tamari eller soyasaus
2 g hvitløk
2 g fersk ingefær


Fremgangsmåte:
Start dagen før med å marinere tofu over natten. Forsikre deg om at all tofuen er dekket av marinaden. La den renne av (spar marinaden til sausen) og stek på 225°C i 20-30 minutter. Den bør være gyllen på utsiden. Prøv deg fram – jo lenger den steker, jo fastere blir tofuen.

Skjær alle grønnsakene i middels store terninger.

Mal sitrongress, ingefær og stilkene av korianderen sammen med litt olje og litt vann. Ha i chili, og sautér blandingen lett i en panne.

Kok jasminrisen etter anvisningen på pakken. Mens risen koker, er det tid for wok!

Wok grønnsakene en om gangen – se fremgangsmåte over. Bland dem med tofuen og sitrongress-blandingen, og ha over i en serveringsbolle. Bland inn de finstrimlede lime-bladene.

Lag sausen: Bland sesamolje, resten av marinaden og søt chilisaus i en kjele. Kok opp sausen, rør ut tapioca eller potetmel i litt vann og tilsett dette til sausen tykner litt. Hell sausen over grønnsakene rett før servering, og topp med sesamfrø, ristede cashewnøtter og korianderblader.

Nyt!


Oppskrifter