Smaksprøve på skogsbad – meditasjon i naturen

Naturen kan være en stor hjelp til å finne ro og stillhet. På Dharma Mountain gruppene Inner Peace og Tilstede bruker vi naturen til meditasjon, inspirert av den japanske teknikken med skogsbad, shin-rin-yoku. I et skogsbad «bader» vi i den rolige og helende atmosfæren i skogen. Vi går ut i naturen uten å skulle komme til et spesielt mål, og innstiller oss på å bare ta i mot, og etter en stund kan vi finne et sted å sette oss eller legge oss ned om vi vil. Vi går i stillhet. Det kan være til hjelp å saktne farten, og å åpne sansene våre for å bli tilstede og ta i mot naturen.


Her er en kort versjon av denne meditasjonen. Om du ikke har en skog eller en park i nærheten du kan være i, kan du prøve den likevel – ta kontakt med naturen der du finner den, i hagen eller ved å se på himmelen. Du kan også gjøre den gående på tur, og ta noen stopp underveis for å lukke øynene og kjenne etter.

1. Stopp opp og kjenn etter pusten
Når du har funnet et sted, kan du stå, sette deg eller legge deg ned. Lukk øynene, og ta et par dype innpust og utpust. Kjenn etter pusten, hvordan den er akkurat nå, hvor i kroppen du kjenner den, og hvordan den beveger seg – om den er trang eller vid, kort eller dyp, uten å prøve å forandre den. 

2. Åpne følesansen
Bring så oppmerksomheten til følesansen, hva du kjenner mot kroppen, mot huden. Kjenn hvor i kroppen du kjenner kontakten med bakken (eller golvet). Kanskje du kjenner et luftdrag mot kinnet, temperaturen på lufta, eller andre fornemmelser mot huden. La kroppen slappe mer og mer av. Er du ute i skogen kan du også kjenne med hendene på noe, lyngen og mosen, et tre eller en stein, mens du har oppmerksomheten på sanseopplevelsen.

3. Åpne lyttesansen
Rett oppmerksomheten til ørene dine, og la dem begynne å ta inn lydene rundt deg. Noen lyder som er nære, og noen lenger unna. Lyden av pusten din, og lyder rundt deg. Legger du merke til noen lyder fra naturen? Fugler, eller vinden eller et sus? Åpne opp for lyden, uten å trenge å vite hva du hører. Ta imot. 

4. Luktesansen
Kjenne nesen din og lufta som kommer inn når du trekker pusten. Er det noen lukter der, som kommer inn med lufta? Er det svak eller sterk lukt? Er det noen lukter fra naturen rundt deg, av jord, eller blomster? Ta inn de luktene som de er, gjennom pusten.

5. Synssansen
Nå kan du bringe oppmerksomheten til øynene dine, og se uten å se aktivt på noe, men innstill deg på å ta i mot synsopplevelsen gjennom øynene uten anstrengelse. Hva slags bevegelser du ser, former, linjer, farger. Se detaljene. 

6. Badet
Når du har tatt kontakt med alle sansene dine, og kroppen slapper av, la alle disse sanseopplevelsene komme sammen til en hel opplevelse, som om du badet i det. Ta imot, gjennom pusten, gjennom intensjonen om å være åpen for å ta i mot alt som er her.

Ta et dypt pust og beveg litt på fingrene, strekk litt på deg. Hvordan har du det nå? Kanskje du kjenner mer ro og tilstedeværelse, og at du har mer kontakt med kroppen og deg selv? Ta med deg opplevelsen inn i dagen, og la det smitte over på aktivitetene dine. Meditasjon kan bli en del av alt vi gjør. 


Neste Inner Peace skjer 22-28 juli og Tilstede 6-8 september.