Vipassana

Vipassana er en av verdens mest kjente meditasjonsteknikker. Det er en enkel teknikk, som mange praktiserer om morgenen, men fordi den er så enkel kan den brukes hvor som helst. Å praktisere Vipassana jevnlig vil gi deg mer indre ro, klarhet og gjøre deg bedre i stand til å møte utfordringer. Her får du litt innblikk i hva Vipassana meditasjon er og hvordan du kan komme i gang!  


Prøv selv

• Still en klokke på den tiden du vil sitte, for eksempel ti minutter eller en halv time.
• Finn en behagelig sittestilling, i en stol eller på en pute. Lukk øynene og la kroppen slappe av, del for del.
• Mens du sitter lar du oppmerksomheten din på en avslappet måte følge bevegelsen til pusten, slik den skjer av seg selv, uten å forandre den.
• Mange ting vil tiltrekke seg oppmerksomheten din mens du sitter, både tanker, følelser, fornemmelser i kroppen og inntrykk utenfra. Ingenting trenger å være forstyrrende i Vipassana.
• Bare observer det som dukker opp, og vend forsiktig tilbake til pusten, igjen og igjen.
• Vær tålmodig og gi deg selv tid til å falle til ro.   


Det er flere måter du kan sitte på

Det er mange måter du kan sitte på. Det er viktig å finne en stilling som kroppen kan slappe av i. Samtidig er det nyttig med en oppreist stilling som hjelper deg til å være våken og oppmerksom. Prøv deg fram med hva som passer best for din kropp. Det finnes mange ulike typer meditasjonsstoler og -puter, men du kan også sitte i en vanlig høy stol, eller i en sofa. Tilpass gjerne stillingen med puter bak ryggen, under knærne eller føttene. Kjenn at du finner en stilling som gir en opplevelse av at kroppen er «parkert».  


En praksis for indre fred 

Vimal Onsager har praktisert Vipassana i mer enn 20 år, og er en av fasilitatorene på tidagersretreaten Inner Joy.


Hva betyr Vipassana meditasjon for deg?  
Vipassana er for meg en måte å finne fred på. Det blir tydeligere og tydeligere for meg etter hvert som jeg blir eldre og får mer erfaring med meditasjon – at det jeg lengter etter er fred. Og jo mer jeg gjør Vipassana, jo mer gir det meg opplevelsen av fred. En dyp indre tilfredsstillelse.  

Hvordan bruker du det?  
Som en praksis gjør jeg Vipassana meditasjon på morgenen. Jeg sitter to ganger 45 minutter. Jeg bruker klokke som en hjelp til å holde strukturen. Det er en disiplin å gjøre Vipassana. Det er et visst ubehag i det å møte rastløsheten min og uroen min. For det gjør jeg når jeg stopper, og ikke har noe annet å sysselsette meg med enn pusten. Jeg prøver også å bruke det gjennom dagen, det å være oppmerksom på pusten som en måte å få meg tilbake til øyeblikket på. 

Hva er det du ønsker å formidle til deltakerne når du fasiliterer Vipassana på retreat?
At de skal oppdage en lengsel etter å ha indre fred, eller at denne lengselen blir tydeligere for dem. 


Neste retreat med Vipassana er seksdagers-retreaten Inner Peace 22-28 juli.